Lardal kantori deltar på Langesund International Shanty Festival 2018

Den første helgen i juni skal vi i Lardal kantori delta på Langesund International Shanty Festival. Vi øver nå inn flere shantyer, SANTIANA, MAGGIE MAY og ROLL, ALABAMA, ROLL. 

Shanty var arbeidssang, oppsang for sjøfolk i seilskutetiden. Shantyen kjennetegnes ved enkel melodikk og taktfast rytme, som gjorde det lettere å koordinere felles arbeidsinnsats. Spesielt var det under arbeid som krevde at det var flere som tok i på samme tid, og at dette måtte skje i takt, at shantyene ble brukt. For eksempel når man skulle heise ankeret, eller at man skulle heise eller regulere de store seilene. Det var forskjellige typer shantyer for de forskjellige arbeidsoppgavene.

I shantyen har teksten en helt underordnet funksjonen og mange shantyer fikk først logisk og sammenhengende tekst etter at seilskutetiden var over. Shantyene overlevde blant annet fordi de var velegnet som allsang.

Henrik Wergeland var visstnok den første i Norge som viet sjømannssangene spesiell oppmerksomhet. Han diktet også selv i sjanti-stil og nyttet tradisjonelle omkved og melodier. Kilde: Wikipedia og Store norske leksikon.

Lardal kantori - Roll Alabama roll Lardal kantori - Klokkergarden mars 2018

Det er temmelig HØYT under taket på øvelsene på vakre Klokkergården. Her ser dere blant annet Ragnhild Sem, Hanne LofstadHanne Myhre EngelstadTurid ÅsheimTrond Sjulstad og Liv Arnhild Sogn.

Lardal kantori - Kjell - Klokkergarden mars 2018Vår kunnskapsrike dirigent og kantor Kjell Håkestad på pianoet. Liv Arnhild SognMarit Lovise HustuftBrita Marie LisetherElse Marie KleverElse Engelstad og Anne Marie Lofstad er også med på bildet her.

Lardal kantori - Mari - Klokkergarden mars 2018

Søte Mari er vårt yngste kormedlem på snart 12 år. Mari går i 6. klasse på Lardal barneskole og synger nydelig sopran.

Legg inn en kommentar